Met de juiste verlichting is je interieur pas echt af en een mooie lamp is een echte blikvanger in een ruimte.

Goede verlichting geeft ieder woonvertrek zijn eigen karakter en sfeer. Maar welke lamp past nu bij jou en in je interieur?

Bij het kiezen van een lamp is het oa belangrijk om te bedenken welk doel de lamp heeft.
Is het puur sfeerverlichting, gaat het om functionele verlichting en moet het licht dusdanig zijn dat je erbij kunt eten of een boek kunt lezen, of een combinatie?

Enkele verlichtings-weetjes:

  • Een ruimte met te weinig licht lijkt kleiner.
  • Zorg voor een juiste mix van basisverlichting, werkverlichting en sfeerverlichting.
  • Maak gebruik van een mix van hang-, vloer en wandverlichting.
  • De kap van een hanglamp bepaalt de hoeveelheid licht en de richting van het licht. Lampenkappen van bijvoorbeeld glas verstrooien en richten het licht, lampenkappen van metaal en ander ondoorzichtige materialen zorgen dat al het licht naar beneden valt.
  • Stijl en functie bepalen hoe hoog je de lamp moet hangen; daar zijn dus geen vast regels voor. Bij hanglampen boven de eettafel is het wel zo prettig als het licht niet hinderlijk in je ogen schijnt. Als je de lamp zo'n 55/60 cm boven te tafel hangt, is dat wat dat betreft meestal een goede hoogte.
  • Je kunt lampen bedienen met een schakelaar op de muur, maar tegenwoordig vaak ook met je smartphone en tablet; de zogenaamde smart verlichting. Dit soort verlichting werkt via het draadloze netwerk of via bluetooth. Slimme verlichting biedt diverse handigheidjes.
  • Als je de muur achter de tv verlicht, kijk je prettiger tv omdat het licht dat je ziet dan beter verdeeld wordt en daardoor krijg je minder last van vermoeide of pijnlijke ogen.

En dan de buitenverlichting. Ook hierbij is het van belang om te bepalen of het een functionele of een sfeerlamp moet zijn. In de donkere maanden is het bijvoorbeeld prettig als een lichtpunt in de tuin zorgt dat je iets kunt zien in je tuin (dat dit niet een groot donker geheel achter je ramen is) en dat je zonder struikelen het tuinpad kunt vinden. In de zomermaanden is sfeerverlichting in de tuin en op het terras heel fijn, zodat je lekker lang kunt genieten van een heerlijke zomeravond.

http://www.sweetlivingshop.nl

Lamponline.nl