Er bestaan meer dan 340 verschillende erkende hondenrassen. Behalve rashonden zijn er ook veel niet-rashonden. Welke hond past het beste bij jou, bij je wensen en omstandigheden?
Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk om te bedenken wat je van een hond verwacht; wat wil je wel en wat juist niet? Een paar voorbeelden: wil je een hond om uren mee te wandelen, wil je een hond die waaks is, zoek je een hond die goed met kinderen om kan gaan, wil je een rustig dier of juist een hele energieke hond? Daarnaast is het van belang om goed naar je leefomstandigheden te kijken om te bepalen wat wel en niet kan. Woon je bv op een flat zonder lift, dan is een grote zware hond van een ras dat gevoelig is voor heupproblemen geen verstandige keuze.

Waar gaat de hond verblijven? Leeft hij bij je in huis, of zal hij een groot deel van de tijd buiten zijn (vrij op het terrein of met name in een kennel)? In het laatste geval is het extra belangrijk goed op het ras te letten, want niet alle hondenrassen zijn geschikt om hoofdzakelijk buiten te leven.

Een hond heeft veel liefde, aandacht, beweging en verzorging nodig. Dit geldt ook voor honden die grotendeels als "buitenhond" beschouwd worden; ook zij hebben het contact met hun baasje nodig. Naast lichamelijke beweging moet een hond zijn energie ook geestelijk kwijt. Hij dient regelmatig en op diverse manieren uitgedaagd te worden, bv met behulp van speeltjes, spelletjes of oefeningen. Qua verzorging hebben langharige rassen over het algemeen meer vachtverzorging nodig dan kortharige. Van de meeste honden kun je de vacht zelf verzorgen; voor sommige vachten is het makkelijker om naar een hondentrimmer te gaan.

Er zijn veel verschillende soorten hondenvoer verkrijgbaar; diner, nat voer, droogvoer, enz. Welk voer je ook kiest, het is belangrijk dat alle voedingsstoffen aanwezig zijn. Er is apart voer voor pups en voor oudere honden. Ook is er voer voor bepaalde rassen en honden met specifieke aandoeningen. Hoeveel voer een hond nodig heeft is afhankelijk van z'n leeftijd, formaat en hoe actief hij is. Zorg er in ieder geval voor dat je hond niet te dik wordt, want dat is slecht voor zijn gezondheid. Het is handig om je hond regelmatig te wegen om z'n gewicht in de gaten te houden, want veel honden worden ongemerkt steeds iets dikker. Zorg ervoor dat je hond gedurende de dag en de nacht altijd fris water kan drinken. Mocht je van voer willen veranderen, dan is het meestal verstandig om het oude en het nieuwe voer eerst een aantal dagen te mengen en daarbij langzaamaan het aandeel nieuw voer te vergroten.

Je hond af en toe wat lekkers geven of wat anders dan zijn normale voer kan best. Let er echter op dat bepaalde dingen zeer ongezond en zelfs giftig voor je hond kunnen zijn. Chocola, krenten en druiven zijn enkele voorbeelden van giftig voedsel voor honden. Ook zijn er diverse binnen- en buitenplanten waar honden erg ziek van kunnen worden als ze ervan eten en zelfs van kunnen overlijden.

Geef een hond na het eten even rust. Als een hond direct na het eten heel actief bezig gaat zijn, bestaat het risico van een maagtorsie; een situatie die erg gevaarlijk is en waarbij directe hulp van een dierenarts noodzakelijk is.

Laat je hond chippen en registreren zodat hij teruggebracht kan worden als hij bv wegloopt of verdwaalt. Met ingang van 1 april 2013 is een chipverplichting ingesteld.

Honden hebben een eigen en veilige ligplek nodig waar ze kunnen slapen, uitrusten, met iets kunnen spelen, hun kluif kunnen opeten en waar ze zich kunnen terugtrekken als ze het te druk vinden. Er zijn allerlei mogelijkheden om je hond een eigen plek te geven; een bench, een mand, een hondenbed of bv een kleed of kussen.

Hill's banner 250x250px Alles voor uw hond - Dierenwinkel XL Online Dierenspeciaalzaak