Meer dan de helft van de huishoudens in ons land heeft 1 of meerdere huisdieren.

Een hond, een kat, een konijn, een papagaai, een paard of een goudvis; ieder dier heeft z'n eigen unieke eigenschappen en is op z'n eigen manier een aanwinst voor je leven.

Wat voor dier je aanschaft is afhankelijk van wat je met het dier wilt en wat bij je past; bij jou als persoon, bij het gezin, bij je woon-en leefsituatie. Het hebben van een huisdier is heerlijk, maar brengt uiteraard ook de nodige verantwoordelijkheden met zich mee.

De aanschaf van een huisdier moet een weloverwogen keuze zijn. Om te bepalen of een huisdier bij jou/bij het gezin past, zijn er een aantal zaken om van tevoren even goed bij stil te staan.

Het hebben van een huisdier betekent dat je tijd vrij moet maken (nu en in de toekomst) om het dier te verzorgen en liefde en aandacht te geven. Het ene dier vraagt veel meer tijd en aandacht dan het andere. De verzorging van een paard, hond of kat, kost per definitie veel meer tijd dan van een cavia of een goudvis. Met een langharige hond heb je veel meer werk dan met een kortharige. Een dier dat veel beweging nodig heeft, heeft meer tijd van je nodig dan een dier dat dat niet heeft. Bedenk dus alvorens je tot aanschaf van een huisdier overgaat hoeveel tijd je vrij wilt en kunt maken.

Of een huisdier bij je past, wordt ook mede bepaald door de ruimte die het dier nodig heeft. Een hamster heeft toch net even wat minder plek nodig dan een hond. Belangrijk is ook om goed naar je woonsituatie te kijken. Is je huis voldoende geschikt voor een huisdier of moet je bepaalde maatregelen treffen; heb je binnen en/of buiten voldoende plaats, hebben de buren er geen last van?

Bedenk dat een huisdier geld kost; niet alleen bij de aanschaf, maar ook de rest van z'n leven. Deels heb je die kosten zelf in de hand (je kunt zelf bepalen of je bv een hele luxe dure hondenmand koopt, of eentje die heel geschikt is, maar niet zo duur; je bepaalt zelf of je je kat heel duur kattenvoer geeft, of kwalitatief goed voer voor een normale prijs), maar soms heb je die kosten niet in de hand en kunnen die onverwacht hoog zijn; bv als je dier ziek wordt en een of meerdere bezoeken aan de dierenarts noodzakelijk zijn.

Hill's banner 250x250px Online Dierenspeciaalzaak